Történet

A Fa-Míves Kft. cégtörténete visszavezethető egészen az esztergomi szipkagyárig, amely Oltósy Pál nevéhez köthető.

A szentgyörgymezői szipkagyárában készült termékek magas minősége remek alapot nyújtottak a világhírhez. Oltósy Pál elhivatott munkáját később megosztotta fiaival is, az esztergomi meggyfatelepet és az üzemet Ferencre bízta. Bécsben exportraktárat nyitottak, ezt a részleget Pál másik fia, Lajos vezette. A sikereken felbátorodva több európai városban, így Koppenhágában, Szentpétervárott, Varsóban, Konstantinápolyban, Madridban, Párizsban, Londonban, Liverpoolban volt képviseletük, bizományosi raktáruk, sőt az öreg kontinens meghódítása után New York, Philadelphia, San Francisco és Cleve­land is felkerült Oltósyék térképére, ezekben az amerikai nagyvárosok­ban is rendelkeztek kirendeltségekkel. Az Oltósy Pál és Fiai vállalt termékei így váltak világszerte ismertté és elismerté. Készítményeik első osztályú kivitelezésének, tartósságának elismeréseként a hazai és nemzetközi ipari kiállításokon sok-sok díjat nyerjenek. Esztergomban 1863-ban és 1869-ben, Budapesten 1871-ben és 1885-ben, Londonban 1889-ben, Bostonban 1881-ben, Antwerpenben 1885-ben kaptak magas rangú elismerést termékeikért. Oltósy Pált 1885-ben Ferenc József-renddel tüntették ki, ami  egyébként a szabadságharcban végzett katonai tevékenysége fényében külön érdekes eredmény, ugyanis a ’48-as események során honvéd százados volt. A szentgyörgymezői képviselő-testület 1893. június elsején örökös díszpolgárává választotta, az érvelés között az állt: „mert városunknak hírt, nevet, dicsőséget szerzett és száz embernek éveken át kenyeret biztosított”.

Oltósy Pál esztergályos mester és gyümölcskertész. (arcanum.hu)

A céget Ferenc fia, majd unokája vitte tovább, míg végül az Oltósy Szipkagyár a második világháború utáni kényszerű államosítás nyomán az 1951-ben átalakult és Esztergomi Fatömegcikkipari Vállalat néven termelt tovább. Ennek az üzemnek lett az utódja először az Esztergomi Építőipari Ktsz., majd az Esztergomi Kályhagyár Faipari Üzeme. Az esztergomi emberek csak egyszerűen szipkagyárnak hívták az földműves utcai üzemet a számos átszervezés után is annak ellenére, hogy az említett eszközt: a különleges pipaszipkát már régen nem készítették. Helyét a gyúrótábla, a nyújtófa, a derelyeszaggató, a fagyöngyfüggöny, a TV láb és más hasonló kevéssé nemes -ugyanakkor nagy tömegben eladható, sorozatban gyártott termék vette át.

Oltósy féle szipkagyár utódja a Fatömegcikk Ipari Vállalat lett, de mindenki továbbra is csak szipkagyárnak hívta az üzemet. (Régi Esztergom /dunailaci

A ’90-es években történt privatizáció után ez a vállalt is magánkézbe került. Ettől az új magán tulajdonostól bérelte a Fa- Míves Kft. a telephelyet valamint tovább foglalkoztatta az alkalmazottakat. (A Fa- Míves Kft.-t szüleim alapították: Schlosser Attila Iván építész és felesége Schlosserné Erika, 1994-ben.) A Kft. a bérelt gépeket 1996-ban tudta megvásárolni, végül 2003-ban saját esztergom-kertvárosi telephelyre költözött, ahol a mai napig működik. A legöregebb berendezés, egy a ’20-as évekből származó Kirchner szalagfűrész, mely ma is ellátja feladatát, sejtésem szerint még Oltósy Pál unokája, Rezső idején lett beüzemelve.

A Fa-Míves Kft műhelye a 2010-es években.

A Fa-Míves Kft jelenleg 600 m2-en kialakított műhelyében, mintegy 20 db célgéppel, gyakorlatilag bármilyen feladatot el tudunk végezni, s bármilyen fából készült terméket elő tudnak állítani: „a bölcsőtől a koporsóig”. Jelenleg a cégtulajdonoson (Schlosser Attila) kívül három fő asztalos, egy fő lakatos munkatárs (Hajós László aki 1974-óta dolgozik a cégnél illetve elődjénél) dolgozik a vállalatnál, valamint egy faipari mérnök (Schlosser Mátyás) segíti a tervezéssel és értékesítéssel kapcsolatos feladatokat.

Schlosser Mátyás